Social Icons

.

10 June 2012

[Berita] Himpunan Menjunjung Taat Setia DYMM Tuanku Sultan Johor


Himpunan Menjunjung Taat Setia DYMM Tuanku Sultan Johor. 

Hari ini 10 Jun 2012 seluruh rakyat Johor pelbagai kaum, Melayu, Cina, India, Sikh dan Orang Asli berhimpun di pekarangan Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru sebagai tanda sokongan dan taat setia ke bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Johor. 

Rakyat Johor yang hadir berhimpun mewakili pelbagai pertubuhan, kelab, komuniti dan badan-badan bukan kerajaan (NGO). 

Himpunan ini adalah mesej jelas kepada seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang dan fahaman, bahawa Bangsa Johor bersatu hati dan setia mempertahankan Kesultanan Johor. 

Himpunan ini diadakan berikutan wujudnya pihak-pihak yang mempertikaikan isu bidaan plat WWW1 yang berjaya dibida oleh Tuanku Sultan Johor. Dan juga pelbagai isu lain sebelum ini yg dikaitkan dengan Kesultanan Johor. 

Rakyat Johor mula berhimpun pada jam 9 pagi walaupun acara kemuncak bermula jam 2 petang. 

Aku tak nak letak angka berapa ribu yang datang berhimpun walaupun ada yg laporkan hampir 20 ribu, 30 ribu cuma korang tengok gambar-gambar kt bawah ni dan letaklah angka sendiri ok. 

.: Dengan Merdeka Bersatu Hati :.
.: Allah Berkati Johor :.
.: Allah Selamatkan Sultan :.

! Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku ! 

Sumber gambar: FB & Twitter Kesultanan Johor, FB Johor Darul Takzim, FB Radio Best 104 dan Blog2.

Di pekarangan Istana Pasir Pelangi. 





Gabungan NGO Tiong-Hua Johor. 

Kaum Sikh Johor. 

Persatuan Kontraktor India Johor. 

Kelab Scrambler. 

Persatuan Bekas Tentera Malaysia Negeri Johor. 


Banner khas untuk Nizar Jamaludin. 







Rakyat Johor berikrar taat setia kepada Tuanku. 




Sultan Johor bersalaman dengan rakyat Johor hampir 1 jam tanpa berpayung di bawah panas terik. 





Dan..istimewa untuk rakyat Johor...
Tuanku bersama Neo WWW1. 

Sesuatu yg korang wajib tahu (bg sape yg xtahu), warna biru adalah simbol Sultan Johor dan Rakyatnya. Antara warna diraja Johor selain kuning dan putih (tengok gambar istana,ada bendera putih tu bendera sultan). Sultan Johor lebih sinonim dengan warna biru berbanding warna kuning diraja sebagai lambang Tuanku dan rakyatnya sentiasa bersama. 

Jom sama-sama tengok video ni...

Sultan Johor sebak 30,000 rakyat berhimpun ikrar taat setia


JOHOR BAHRU 10 Jun - Perhimpunan Ikrar Taat Setia Sultan Johor gamat dengan kehadiran rakyat dari segenap masyarakat Johor semakin bertambah mencecah 30 Ribu yang terdiri dari kalangan rakyat di Negeri tersebut.

Ianya diluar jangkauan pihak penganjur yang hanya mensasarkan kehadiran 20,000 orang.

Rata-rata yang hadir dilihat membawa pelbagai sepanduk dan mula berhimpun sejak 10 pagi tadi di Sangkar Kristal, Taman Pelangi sebelum berarak sejauh satu kilometer ke Istana Pasir Pelangi, yang merupakan kediaman rasmi Sultan Johor pada jam 2 petang.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang turut serta berkenan hadir terharu dan sebak dengan kehadiran rakyat dari seluruh negeri itu termasuk masyarakat Orang Asli ke Istana Pasir Pelangi di sini bagi menyatakan ikrar taat setia.

Ketika bertitah, baginda turut menyatakan rasa sayang terhadap rakyat Johor.

"Saya sayang rakyat saya. Tidak ada rakyat yang tidak ada raja. Saya ada permintaan untuk melihat rakyat bersatu, tidak kira kaum, mesti bersatu. Bersatu kita kuat, bercerai kita runtuh. Beta tidak akan lupa hari bersejarah ini sampai bila-bila," titah baginda.

Baginda turut berkenan menerima lafaz ikrar taat setia daripada wakil Gabung, Ahmad Tarmizi Yusof diiringi barisan beberapa wakil NGO Johor yang menghadiri perhimpunan itu.

Perhimpunan ini dianjurkan susulan kenyataan Bekas Menteri Besar Perak Dato' Seri Nizar Jamaluddin sebelum ini yang mempertikaikan jumlah harga nombor plat kereta yang dibeli Sultan Johor yang disifatkan beberapa pihak sebagai biadap dan tidak menghormati Institusi Raja di Negara ini. - KL POS

8 komen:

  1. diangkut dgn bas rupenye..tambang free ler ni..

    ReplyDelete
  2. pelbagai NGO turun. bas elak jalan dan parking sesak

    ReplyDelete
  3. Kalau orang benci,bagi free pun tak datang.Ye tak?hehe

    ReplyDelete
  4. salam. Blog tuan sudah di daftarkan dalam kumpulan blog sahabat melayupasirgudang. terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog saya boleh ke join jugak..klu boleh berbnyk terima kasih diucapkn

      Delete
  5. assalam. terima kasih tuan. saya daftarkan blog tuan juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran jaziran...semoga usaha mempertahankan maruah bangsa Melayu terus diberikan sokongan, tq

      Delete
  6. saya mengalu-alukan tuan..terima kasih..

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen yang diberikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog-blog ceria

PENAFIAN

Laman web ini dan bahan yang disediakan "sebagaimana adanya" dan "sebagaimana tersedia", tanpa jaminan jenis apapun, sama ada tersirat atau tersurat mahupun dari segi undang-undang. Penulis tidak bertanggungjawab ke atas setiap kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan setiap maklumat atau bahan yang diperolehi dari laman web ini.