Social Icons

.

10 January 2013

Segmen: Saya Blogger Dari Negeri...

ASSALAMUALAIKUM


Kawan blogger dari Negeri Johor Darul Ta'zim. 

Menariknya Negeri Johor ni daripada beberapa aspek. 
Bahasanya, Sejarahnya, Makanannya, Tempatnya, Budayanya dan macam-macam lagi. 

Ok, untuk huraian lanjut tentang setiap perkara yang menarik di Negeri Johor ni, 
kawan akan update entry ni kemudian. Jadi, eloklah kita kenal-kenal dulu ye. 

(kawan: saya@aku. sama macam eden, ambo, teman)

Kepada pembaca yg baru jumpa segmen ni dan ingin sertai, sila klik banner di atas. 

~Salam Perkenalan Buat Semua~

Jom belajar serba sedikit Sejarah Johor !
(klik je gambar bawah ni) 
Sejarah Nama Tempat di Johor
Bendera-bendera di Negeri Johor
Orang Johor menggunakan Bahasa Melayu yg sebetulnya (standard Malaysia). Sebab tu kalau Orang Johor bercakap, xkesah orang dari mana pun boleh faham. Tapi kalau nak tahu, dalam perbualan sesama Orang Johor juga ada loghatnya (Bahasa Johor).
Tengok gambar ni !

Ada x 'word' yg korang xpenah dengor?
Jajan: Keropok a.k.a Makanan ringan
Gerobok@Gobok: Almari@Rak
Lokek: Kedekut
Ngecek: Mintak sikit
Ngelat: Tak aci@Tak adil

Apesal kawan eja dengar jadi dengor? Hehe. Ini Bahasa Johor yg asalnya dari orang Muar.
Semua 'word' yg diakhiri "ar" disebut "o" atau "or". Faham tak?
Contoh: Muar tapi sebutnya Muo. Ular, Ulor. Selipar, selipor. Pagar, pagor. Lapar, lapo.
Gebar, gebor iaitu selimut. Hehe.

Penah dengar orang Johor cakap 'anu' dan 'sangap' ?
Kalau penah, harap jangan salah faham ye. Tu bukan melucah, tapi ayat biasa kitorang.
'Anu' merujuk pada sesuatu benda atau perbuatan.
'Sangap' sama maksud dengan mengantuk.
Hehe. Banyak lagi la kalau nak cerita bab bahasa ni. Korang google jela.

Bab makanan, haha macam-macam ada.

Bab budaya yg paling menarik. Agak-agak kenapa ekk?
Apa budaya Johor yg korang tahu sebelum kawan nak share ni?

Tambahan, ada satu acara tahunan Negeri Johor yg dinantikan seluruh rakyat.


9 komen:

  1. Singgah dari segmen y sama ^^
    dri Kelantan ^^ btw done follow awk!
    Jemput singgah sini gak yer ;)

    http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal ye.. done follow u back :)

      Delete
  2. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^. selamat berkenalan kepada yang baru mengenali diri saya. Saya blogger dari terengganu tetapi sekarang menetap di melaka. jemput singgah ke rumah saya yang tak sebeberapa ini. Maaf juga lambat buat lawatan sebab sibuk dengan final exam..

    http://www.lokmanramli.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-terengganu.html

    ReplyDelete
  3. salam blogger dari Kelantan...bertandang dr segmen sama...Jemput ke Ladang "Pengemis Cinta"

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, saya dari segmen yang sama.. terjah dan follow awak sekali..

    jom datang ke blog saya, blogger Johor punya cerita :)

    http://www.irwanalessatyme.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  5. wahhh johor.. i loike johor ~
    jom terjah ke nogori plk hik2
    http://treasurelicious.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  6. datang dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya --- > http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    Slm singgah dan Slm blogger.
    Done Follow. Dtg dr segmen yg sama, blogger dr Johor. http://www.mysyah-holiday.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri-johor.html

    Jemput join segmen sy yer di http://www.mysyah-holiday.com/2013/01/segmen-cuti-cuti-blogger-saya-dari.html

    ReplyDelete
  8. dari segmen yang sama . dah follow awak . harap follow blog saya kalau sudi :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen yang diberikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog-blog ceria

PENAFIAN

Laman web ini dan bahan yang disediakan "sebagaimana adanya" dan "sebagaimana tersedia", tanpa jaminan jenis apapun, sama ada tersirat atau tersurat mahupun dari segi undang-undang. Penulis tidak bertanggungjawab ke atas setiap kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan setiap maklumat atau bahan yang diperolehi dari laman web ini.