Social Icons

.

28 February 2012

Usaha Lebih Kalau Nak Dapat Lebih


Salam Ukhwah buat rakan-rakan. Semoga tergolong di kalangan orang-orang yang sentiasa mensyukuri nikmat kurniaan Ilahi, Insya-Allah. 

Pertamanya, gambar di atas tiada kena-mengena dengan tajuk entry ini. Sekadar hiasan untuk blog yang tidak seberapa ini. Gambar yang diambil ketika program saya di Pontian pada Januari lepas. 

Berbicara soal usaha, kita sudah biasa dengan pepatah "Usaha Tangga Kejayaan". Benar ! Untuk berjaya kita mesti berusaha. 

Atas dasar itu, saya menyeru diri saya dan rakan-rakan, sentiasalah berusaha untuk mencapai sesuatu yang kita mahukan. Usaha Lebih Kalau Nak Dapat Lebih. 

Maka dengan itu, saya kini sedang berjinak-jinak dengan urusan niaga kecil-kecilan. Sebagai permulaan untuk saya melangkah lebih jauh lagi. Apa yang saya lakukan ialah menjual Mee Siput di sekitar kampus saya di UKM Bangi. Kira part-time job la saya buat ni. 

Mee Siput @ Sanggul siap goreng beserta Sambal Tumis. 

Mee Siput ialah sejenis makanan ringan atau keropok yang dimakan bersama (dicicah) dengan sambal tumis atau sambal kicap dan tergolong antara makanan popular orang Johor (terutama Muar & Batu Pahat). Dikenali juga dengan nama Mee Sanggul di beberapa negeri seperti Penang dan Perak. 

Saya hanya menjual Mee Siput ini yang dibekalkan oleh seorang kakitangan UKM yang berasal dari Muar, Johor. Beliau membeli Mee Siput mentah secara borong dari kilang di kampungnya, dan kerja-kerja penyediaan termasuk pembungkusan dilakukan di rumahnya. Satu bungkusan yang mengandungi 2 keping mee siput dan sambal tumis, dijual dengan harga yang berpatutan RM1.50. 

Kepingan Mee Siput yang rangup dengan sambal tumis yang menyelerakan. 

Apabila sudah siap dibungkus, saya ambil dari beliau dan kemudian, menghantar kepada mereka yang sudah menempah lebih awal dan juga tempahan yang baru dibuat. Itulah kerja saya. Membuat hebahan/promosi di Facebook untuk dapatkan tempahan. Ambil order dan menghantar ke lokasi di sekitar UKM Bangi. 

Harga sebungkus RM1.50, 50sen itu upah saya. Jika 1 hari saya dapat jual habis 30 bungkus, upah saya hari itu RM15. Jika 60 bungkus, upah saya RM30 dan begitulah seterusnya. Makin banyak dijual, makin banyak saya dapat. Ok tak ? Modal saya hanya minyak motor RM5 untuk 2 hari dan topup RM10 yang paling lama bertahan 4 hari. Agak-agak ada tak orang nak bagi kita 1 hari RM15, RM30 ?? 

Kepada kawan-kawan orang Johor yang mengidam Mee Siput atau sesiapa yang tak pernah makan tapi nak cuba rasa, saya hebahkan kepada anda bahawa, kini Mee Siput sudah berada di UKM Bangi. 
!! Dengan harga istimewa !!
[ 2pcs = RM3.00 ]
[ 5pcs = RM7.00 ]
[ 10pcs = RM14.00 ]
Nak order? PM inbox Facebook saya @ call/sms 017-7382852. 
Hanya warga UKM Bangi sahaja !! 

Lihat --> Album saya

2 komen:

  1. seriously..sedap mee siput ni...

    ReplyDelete
  2. haha..tq zarina..lau nk order lg bgthu je..k
    (follow la blog)

    ReplyDelete

Terima kasih di atas komen yang diberikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog-blog ceria

PENAFIAN

Laman web ini dan bahan yang disediakan "sebagaimana adanya" dan "sebagaimana tersedia", tanpa jaminan jenis apapun, sama ada tersirat atau tersurat mahupun dari segi undang-undang. Penulis tidak bertanggungjawab ke atas setiap kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan setiap maklumat atau bahan yang diperolehi dari laman web ini.